Pàgines

Registren més de 1100 signatures per un Pla Local d’Habitatge a Girona

La iniciativa ciutadana pel dret a l’habitatge insta l’Ajuntament de Girona a fer una política planificada i efectiva per garantir el dret a l’habitatge a la ciutat

Aquesta tarda els impulsors de la iniciativa ciutadana pel dret a l’habitatge, que va presentar-se públicament el mes de setembre, han registrat 1110 signatures per tal que la proposta comenci a tramitar-se a l’Ajuntament de Girona. D’aquesta manera, s’ha superat el llindar de l’1% de persones empadronades a la ciutat majors de 16 anys que exigeix el reglament municipal de participança. La iniciativa ha comptat amb la col·laboració de les diferents entitats pel dret a l’habitatge de la ciutat, i també amb el suport i l’impuls de la CUP-Crida per Girona

L’objectiu de la iniciativa ciutadana és aconseguir que l’Ajuntament de Girona aprovi un Pla Local d’Habitatge, un instrument pendent a la ciutat des de fa anys. Els impulsos demanen que aquest Pla consti d’una diagnosi de la situació de l’habitatge a la ciutat, i un pla d’actuacions detallat, que inclogui calendari d’execució, recursos necessaris i indicadors de seguiment.

En concret, la petició registrada reclama que el Pla inclogui almenys cinc grans mesures, que són ampliar el parc públic d’habitatge; impulsar una moratòria de pisos turístics; sancionar l’ús anòmal de l’habitatge; crear incentius al lloguer a petits propietaris a través de la borsa municipal o d’entitats socials; i finalment crear un observatori de l’habitatge.

Un cop presentada la iniciativa, s'iniciarà un període d'exposició pública de 30 dies, i posteriorment s'haurà de convocar la comissió informativa o òrgan pertinent per valorar la petició, que els impulsors demanen que sigui la Taula Local pel Dret a l’Habitatge. Si aquest òrgan accepta la proposta, llavors s'iniciarà el tràmit administratiu que culminarà amb el debat al Ple municipal. Els impulsos han animat la ciutadania a fer aportacions a la iniciativa durant el període d’exposició pública, i han demanat als diferents grups que permetin l’entrada a tràmit de la petició per tal que pugui arribar al Ple.

Finalment, han alertat que “hi ha una autèntica emergència habitacional i una vulneració creixent del dret a un habitatge digne”, per la qual cosa consideren que “el goven hauria de deixar d’anunciar mesures aïllades, i fer una política d’habitatge estratègica, ben planificada i efectiva”.